paluch koślawy

Answered
0
0

Dzień dobry.

W listopadzie 2017 roku przeszłam zabieg plastyki palucha koślawego z osteotomią I kości śródstopia typu chevron oraz paliczka podstawnego palucha wg. Akina. Wykonana została również artrodeza PIP palca II. Po 4 miesiącach od zabiegu ból nie ustępował a koślawość zaczęła się powiększać. W lutym 2019 wykonałam ponowny RTG stopy, ponieważ ból nie ustępuje, a II palec jest bardziej wygięty niż przed zabiegiem. Na moje laickie oko kości przesunęły się i zsunęły się ze stawu, a użyta śruba zmieniła pozycję. Proszę o informację, czy jest to normalne po takim zabiegu, ponieważ ból coraz bardziej mi dokucza, a wizytę u specjalisty będę miała dopiero pod koniec roku. W razie potrzeby mogę przesłać zdjęcia RTG z lutego 2019 oraz lipca 2018. Będę wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi.

Pozdrawiam

Bardzo dobra odpowiedź
0
0

Witam,

Wygląda na to że mogło dojść do destabilizacji osteotomii palucha i nawrotu deformacji. Należy zgłosić się szybko do kontroli i podjąć dalsze decyzje o leczeniu.

z poważaniem

lek. med. Ring Rafał

Znaleziono 1 wynik